vineri, 6 februarie 2009

Cele mai bune romane din 2008

Desi 2008 a fost un an mult mai bun pentru proza decat 2007, au aparut multe romane asteptate si neasteptate, pe mine unul m-au incantat in special urmatoarele trei romane, pe care le recomand calduros tuturor (ordinea e alfabetica, nu valorica..)

Filip Florian, Zilele regelui (atmosfera incantatoare, forta necesara pentru a te propulsa in Bucurestiul anului 1866, stilul inconfundabil, doar ca parca lipseste ceva acestui roman..)

Doina Rusti, Fantoma din moara (in tot noianul de romane despre comunism, acesta face figura aparte, revenind la marea traditie a fictiunilor antitotalitare, reusind o privire de o autenticitate si de un rar dramatism, aducand toata tensiunea martorului care l-a cunoscut nemediat, in toata hidosenia lui. Cea mai mare eroare pe care o poate face receptarea actuala este sa invoce "comunismul obligatoriu" in legatura cu acest roman, care pare venit din alte vremuri, din vremea marilor romane despre comunism, concurand in anii 2000 doar cu Pupa russa lui Gheorghe Craciun, care oricum lucra pe alt palier. " Comunismul obligatoriu" apartine tinerilor prozatori care vor sa faca din el un subiect de succes, numai bun de tradus in strainatate... regretul meu fata de Fantoma din moara este doar ca n-a aparut mai devreme, acumularea de romane despre comunism din ultimii 3-4 ani poate fi derutanta pentru public, dar n-are cum sa afecteze valoarea intrinseca a romanului.)

Bogdan Suceava, Vincent nemuritorul (de mult n-am mai citit un roman apocaliptic romanesc de o asemenea forta).

Sunt romane pe care veti simti nevoia sa le recititi si peste 5-10-15 ani, romane care ar putea face cariera oricand in Europa si care pun intre paranteze orice discurs pesimist despre criza literaturii romane actuale sau despre decaderea valorica fata de mult invocatul canon al literaturii de pana la 1989..

P.S. Chiar daca aparut initial in 1997, Viata si faptele lui Ilie Cazane de Razvan Radulescu a fost citit de mine doar in 2008 (in 97 citeam Hemingway, Poe, Balzac, Hardy sau Wilde-vremea marilor clasici) si e clar ca il situez intr-un top ten al celor mai bune romane de dupa 90, la fel de actual si azi, in vremea istoriilor alternative despre comunism..

sigur ca lista de mai sus e o privire partiala, la care se pot adauga si alte romane din 2008, voi reveni.

Un comentariu:

Anderadda spunea...

"Zilele regelui" a fost si pentru mine o gura de aer proaspat, de la "extravaganta" de a mi-o cumpara intr-o epoca de ...criza, pana la o extravaganta la fel de mare de a o citi, intr-o teribila criza de timp...in prag de teza. Cred ca nevoia de poveste exista acum mai mult ca niciodata (what a common thing to say; dar ca orice cliseu e probabil adevarat...) Asteptam "Calvarium"