sâmbătă, 29 martie 2008

Secretarul lui Stalin

O carte uitata azi, extrem de interesanta si care ar merita reeditata: Boris Bajanov, Kremlinul anilor 20, aparuta in 1991 la noi, iar in original , in 1980.

Cine este Boris Bajanov? Secretarul lui Stalin, singurul care i-a supravietuit si care a reusit sa fuga din URSS, publicand apoi o serie de dezvaluiri despre lumea lui Stalin, demascandu-i mecanisemele infernale, cu precizia martorului aflat in punctul cheie de observatie al fenomenului, chiar la Centru, martor al evenimentelor cruciale din anii 20 care au dus la constituirea sistemului represiv stalinist, in special al aparatului de partid. Face parte la inceput din sectia foarte importanta din CC, sectia organizatorica, i se cere apoi sa corecteze luarile de cuvant din congres, devine secretar al biroului organizatoric, sa navigheze printr-un « ocean al hartiilor », prin imensul imperiu birocratic in constituire, surprins atat de bine de Orwell in 1984. Cine are rabdare treaca peste ariditatea unui text decis sa nu scape din vedere nicio diviziune a acestui aparat birocratic va avea satisfactia unei lecturi care clarifica pentru orice nespecialist complicatele ite ale constituirii sistemului comunist. Asta in caz ca gasiti cumva cartea..

Nu lipsesc nici portretele unor figuri istorice celebre, Trotki, Molotov, Kamenev si in primul rand Stalin, mereu in rolul papusarului din umbra, ascultand in convorbirile secrete ale tovarasilor de partid, in ascensiune lenta, nespectaculoasa si tot atat de constanta catre putere. Treapta cea mai de sus la care accede Bajanov este si cea mai periculoasa, aceea de secretar al lui Stalin, implicit in postura de a realiza amploarea crescanda a puterii acestuia : « practic, Stalin se afla in situatia de a sti totul (..). ei nici nu banuiau ca Stalin le-a cercetat faptele, gandurile, planurile si combinatiile, orice gandeau despre el, ca si tot ce preconizau sa intreprinda impotriva sa » (p.39)

Stalin despre votul in partid : « eu consider ca, realmente important este nu cine si cum va vota in partid, ceea ce reprezinta o importanta extraordinara este cine numara voturile » (p.43)

Ascensiunea lui Bajanov in interiorul aparatului de partid coincide cu indepartarea sa de comunism, (p.59) cu decizia interioara de a parasi cat mai grabnic lumea stalinista, resimtita ca o imensa inchisoare, din care va evada in 1 ianuarie 1928, trecand granita cu Persia si stabilindu-se apoi in Franta, unde publica articole anticomuniste, pe care Stalin si le procura si le citea cu promptitudine.

Niciun comentariu: