marți, 23 noiembrie 2010

AL TREILEA RAZBOI MONDIAL A INCEPUT (sau nu?)

Uitandu-ma la ce am postat acum cateva secunde pe blog, mi se certifica inca o data ca orasul in care ne miscam e Castalia. Mai oblu spus tara arde si... noi vorbim despre estetic.. Mai precis lumea e pe cale sa explodeze... Poate, asa cum s-a intamplat de atatea ori, va mai evita inca o data explozia, poate nu.

Din intamplare, cautand un mers al trenurilor, am dat de yahoo news si prima stire era despre izbucnirea conflictului dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud . Oricate scepticisme intelectuale ar fi la mijloc, de vina fiind si subiectul obsedant al tezei, mi-au revenit in minte multe scenarii care incepeau la fel (e vorba de apocalipsa nucleara): o prima racheta aruncata de o tara nu neaparat foarte importanta pe scena lumii, iar apoi reactia in lant, tot mai accelerata, care arunca lumea in haosul nuclear si in iarna atomica, din care nu prea mai supravietuieste nimeni, in afara de naratorul insusi..

Nu pot sa nu vad si coincidenta-cliseu-postmodern legata de materializarea a ce scriem, mai ales daca e cumva vorba de subiecte forte si periculoase asa cum e sfarsitul lumii. Avand in vedere ca acest eveniment coincide cu o perioada cand m-am apucat destul de intens de doctorat, nu pot decat sa ma cuprinda iarasi oarece indoieli, ca pe orice om apocaliptic. Daca de fiecare data cand scriu un capitol se intampla ceva care ar putea porni marele motor al sfarsitului lumii? Ce voi face cand chiar voi termina lucrarea? dar repede imi revin si ma consolez cu vastitatea subiectului, cu faptul ca probabil nu voi termina niciodata aceasta lucrare etc.
Plus ca in jurul meu, ma refer la lumea culturala, cu totii privesc in gluma acest subiect, cu alte cuvinte, par ei sa spuna, doamne, ce tema neserioasa, exotica, fara sens..  Pai nu eram eu mai linistit sa imi fi ales alt subiect, cum ar fi esteticul de exemplu? Cu apocalipsa devii aproape suspect in lumea intelectuala..

Asta in timp ce totul pare sa colcaie in jur de asteptarea a ceva nedefinit, a vreunui eveniment care sa ne zguduie de toate aceste crize minore, enervante si infernale de zi cu zi, de aceasta decadere etc etc Inca o coincidenta, la care vroiam sa ajung: azi, spre seara, am fost nevoit sa iau un taxi si m-am intins la vorba cu taximetristul, care m-a anuntat intr-un final, ca sigur va incepe ceva, fie o revolutie fie un al treilea razboi mondial. Tot azi si rachetele schimbate atat de amical intre cele doua Corei.

Cele doua voci continua sa polemizeze: si totusi de cate ori n-au presimtit oamenii ca lumea se va sfarsi, spune una. Si cealalta, si totusi la cate coincidente tulburatoare nu ne e dat sa asistam acum..?

Dilemele omului apocaliptic vor continua probabil la nesfarsit, iar acesta e episodul pilot al unui serial apocaliptic pe care m-am gandit sa il initiez pe blog, asa cum am facut cu multe altele, si toate au ramas doar la episodul pilot.. Sa speram ca nu sfarsitul lumii va fi cauza pentru care aceasta va fi prima si ultima pe acest subiect..

Un comentariu:

Alexandra spunea...

Lucrarea de doctorat o vei finaliza pana la urma.Cat despre faptul ca la fiecare "capitol scris se intampla ceva care ar putea porni marele motor al sfarsitului lumii" tind sa cred ca e doar o coincidenta si ca nu se va intampla absolut nimic dupa ce vei termina lucrarea de doctorat.INSA, daca o dau pe cealalta parte as putea spune ca ai o legatura super-mistica cu aceste evenimente periculoase, fiecare capitol al lucrarii prevestind parca o noua tragedie, iar terminarea lucrarii insemnand sfarsitul lumii.
Aici apare curiozitatea care imi infiripa urmatorul gand : oare ce/cum va fi dupa terminarea ultimului capitol ?
In concluzie, acest serial trebuie sa continue deoarece tema apocaliptica starneste curiozitate si intrigi (evident eu nu fac parte din lumea intelectuala si poate de aceea am aceasta parere).